Autolaina

Ajoneuvojen rahoitukseen tarvitset autolainaa

 

Autolaina on auton hankintaa varten otettu laina, joka voi olla myös tavallinen kulutusluotto tai vakuudeton joustoluotto. Pikavippityylisiä ja vakuudettomia ratkaisuja ei yleensä kannata käyttää, koska ne tulevat helposti kalliiksi korkeiden korkokulujen takia. Myös takaisinmaksuaika on pikavipeissä kovin lyhyt. Luottotietojen ollessa kunnossa autolainan saa likimain jokainen sitä hakeva. Takaisinmaksuaikataulu kannattaa kuitenkin sopia auton arvonaleneminen huomioiden, jolloin lainan loppusumma ei missään vaiheessa ylitä auton sen hetkistä myyntiarvoa. Ennen lainanottoa kannattaa myös tutustua erilaisiin osamaksu- ja leasing-sopimusmahdollisuuksiin.

Tyypillisesti autolaina on muutamia tuhansia euroja ja se maksetaan pois muutamassa vuodessa. Lainan voi saada sekä uuden että käytetyn ajoneuvon hankintaan. Usein automyyjän tarjoama vaihtoehto ei ole kaikkein edullisin, vaikka sen saakin helposti auton oston yhteydessä ja auto itsessään kelpaa luoton vakuudeksi. Autolaina kannattaakin aina kilpailuttaa kuten lainat yleensäkin.

Autolainan kilpailutus

Autolainoja ja ajoneuvon hankintaan soveltuvia kulutusluottoja myöntävät pankit ja muut luotto- ja rahoituslaitokset kuten GE Money. Toisin kuin muut rahoituslaitokset, pankit eivät yleensä hyväksy luoton kohteena olevaa ajoneuvoa luoton vakuudeksi. Pankkien kohdalla on kuitenkin mahdollista yhdistää autolaina jo olemassa olevaan asunto- tai muuhun vastaavaan lainaan, jolloin rahaa säästyy lainanhoito- ja korkokuluissa. Oman pankin kanssa kannattaa usein neuvotella lainanehdoista kilpailutuksen pohjalta, eli yrittää saada parempi tarjous halvempien tarjousten pohjalta. Pankit eivät mielellään luovu raha-asioitaan hyvin hoitaneista asiakkaista.

Autolainan voi kilpailuttaa asioimalla pankissa henkilökohtaisesti tai täyttämällä lainahakemus verkossa. Henkilökohtainen käynti luotonantajan konttorissa on suositeltavaa, jos oma luotonmaksukyky arveluttaa tai hakijalla on aikaisempia lainoja, joihin uuden lainan voisi yhdistää. Jos useiden hakemusten täyttäminen tuntuu työläältä, voi autolainaan soveltuvaa kulutusluottoa hakea myös yhteishakemuksella esimerkiksi etua.fi-sivustolla. Hakemuksen täyttämällä on mahdollista saada tarjouksia palveluntarjoajan yhteistyökumppaneilta, joista hakija voi itse valita mieluisensa. Sivuston käyttö on lainanhakijalle täysin maksutonta.