Asuntolaina

Elämän suurin hankinta hoituu asuntolainan avulla

 

Asuntolainaa hakiessa tarjouksia kannattaa aina kysyä useammasta pankista, sillä pankkien välillä on yllättävän suuria eroja lainaehdoissa, korkomarginaaleissa, lainakuluissa sekä erilaisten pankkipalveluiden kuten lainakaton ja takaisinmaksuturvan sisällössä ja hinnoissa. Myös jo olemassa olevan pankkilainan voi kilpailuttaa ja joko pyytää omaa pankkia parantamaan tarjoustaan kilpailutustulosten pohjalta tai siirtää laina kokonaan uuteen pankkiin.

Lainakulujen ja korkoprosenttien erot tarkoittavat useiden tuhansien eurojen eroja lainahinnoissa eri pankkien välillä. Hyvän tarjouksen saatuaan asiakkaan kannattaa usein siirtää koko asiakkuus eli pankkitilit ja mahdolliset muut lainat ja vakuutukset halvimman tarjouksen antaneeseen yhtiöön keskittämisetujen maksimoimiseksi. Oman pankin kanssa voi myös yrittää neuvotella kertomalla muiden pankkien antamat paremmat tarjoukset. Yksikään pankki ei mielellään luovu raha-asiansa hyvin hoitaneesta asiakkaasta vaan voi yllättäen tehdä kilpailen pankin tarjouksen ylittävän tarjouksen.

Miten kilpailuttaa?

Kilpailuttamisen voi hoitaa käymällä pankissa henkilökohtaisesti tai täyttämällä verkossa lainahakemuksen, jonka jälkeen pankki ottaa hakijaan yhteyttä ja kertoo, minkä suuruisen lainan se on valmis hakijalle myöntämään ja millaisin ehdoin. Henkilökohtainen pankkivierailu on paras vaihtoehto silloin, kun asiakkaalla ei ole asiakkaan luoton takaisinmaksukykyä tukevaa lainanmaksuhistoriaa tai kun asiakkaan tulotaso on omiaan herättämään pankin epäilykset maksukyvystä. Esimerkiksi monet freelance-pohjalta tehtävät työt tai apurahatuloihin perustuvat tutkijanpestit ovat luotonantajan kannalta riskialttiita.

Jos usean eri pankin hakemusten täyttäminen tuntuu työläältä ja aikaa vievältä, voi verkossa hakea myös useampaa tarjousta yhdellä hakemuksella muun muassa etua.fi-sivuston kautta. Kyseisellä sivulla hakija täyttää asuntolainahakemuksen, jonka palveluntarjoaja lähettää harkintansa mukaan omille yhteistyökumppaneilleen, jotka puolestaan ottavat yhteyttä hakijaan ja tarjoavat omia tuotteitaan eli lainavaihtoehtoja. Sivuston käyttö on hakijalle täysin ilmaista: yhteistyökumppaniltaan palveluntarjoaja puolestaan veloittaa maksun jokaisesta sopimukseen johtaneesta hakemuksesta.